Torsdag aften havde Bogø Kvase Lag og Bogø Lokalhistorisk Forening inviteret til foredrag om ”KAREN og ålene”. Det hele foregik i Bogø Sejlklubs hyggelige klubhus. Der mødte ca. 35 personer op og de fik en interessant og lærerig aften.
|
Arne Gotved lagde ud med at fortælle om KAREN. Arne kunne berette at KAREN er bygget i Kalvehave i 1921. I perioden fra 1969 til 1995 var KAREN hjemmehørende på Bogø. Efterfølgende blev den taget ud af fiskeriet, hvorefter turen først gik til København og senere til Svendborg, hvor KAREN overgik til udelukkende at være fritidsfartøj. I august 2015 kom KAREN tilbage til Bogø, og er i dag ejet af ”Bogø Kvase Lag”, som består af ti træskibs interesserede og kompetente personer, der med sikkerhed vil passe godt på ”Damen”. Omstændighederne for overtagelsen er alligevel tragiske, i det Arnes mangeårige ven, der ejede og restaurerede KAREN, fik konstateret en aggressiv kræft, og derfor ønskede at afhænde båden. Vennen døde alt for tidligt i en alder af kun 56 år. Det var en tydeligt bevæget Arne Gotved der berettede om dette. Arne berettede videre, at KAREN fremtræder i det ydre i dag, som den gjorde i perioden fra 1921-1926 hvor KAREN var sejlførende drivkvase. KAREN blev i 2011 erklæret bevaringsværdigt af Danmarks Skibsbevaringsfond. Dette skal sikre at fartøjet bevares som et kulturminde. Båden har været medlemsfartøj i Træskibs Sammenslutningen siden 1968. Bogø Kvase Lag har til formål at bevare og sejle drivkvasen. Naturligvis under skyldig hensyntagen til skibets kulturhistoriske værdi samt hvad dermed følger.
 Arne Gotved. Foto: KWP
Svend Aage Christensens præsentation bar overskriften ”Ålefiskeriet i Smålandsfarvandet – og derudover i 1850-1995”. Svend Aage fortalte først om menneskene bag og kunne bl.a. fremvise et billede af KARENS første ejer. Derefter fik vi historien om de mange danske fiskere, men også tyske ”Åle-lykkeriddere” der søgte til Danmark for at prøve lykken i det, for den tid, attraktive ålefiskeri. Det gik ikke altid stille af når Dansken og Tysken mødtes på og ved vandet. Der opstod ofte tumult og flere sager blev afgjort via datidens restsystem - hvis ikke næverne i første omgang kunne afgøre dette. Ved flere lejligheder blev der ydet hærværk mod de tyske både. Datidens største eksport marked var tyskland. Og især Berlin hvor Gebr. Jacobs nærmest var enerådende – og drev en lidt ”ufin” forretning, hvor de, hvis de ikke kunne opkøbe konkurrenterne, direkte chikanerede dem og ”nægtede” dem adgang til det lukrative marked. Svend Aage kunne berette at drivvodsfiskeriet var kendt i Østersøegnene allerede i middelalderen. Ca. 1870 søgte især unge fiskere efter nye fiskepladser, og her faldt valget på bl.a. Smålandsfarvandet og Lillebælt. Derefter spredtes fiskerne stille og roligt til den sydlige del af Danmark og til stort set samtlige fjorde. I perioden fra 1871-1906 blev der indregistreret 54 kvaser af tysk oprindelse. I Danmark blev der bygget et stort antal kvaser. På Fejø blev der alene bygget over 60 eksemplarer. I dag er der ikke mange tilbage med deres oprindelige udseende. Faktisk kun en lille håndfuld, heriblandt KAREN som er en unik halvanden mands kvase. I dag fanges ca. 450 tons ål i Danmark. Det er kun ca. et tiendedel af den fangst der landedes i 1920-1930’erne hvor ålefiskeriet var på sit højeste.
 Svend Aage Christensen. Foto: KWP
Arne og Svend Aage fortalte meget mere. Og skulle de gentage seancen skal jeg være den første til, at opfordre til at deltage. Det var en lærerig og sjov aften.
Links der er gode at kende: Album om KAREN Album om drivkvaser og ålefiskeri
På http://K1054.bogø.eu eller http://K1054.4793.eu finder du ovenstående links samt link til KAREN’s hjemmeside der er lige på trapperne.
 Imens det hele foregik lå KAREN lige udenfor vinduerne og så smuk ud i lyset fra havnen. |
Kommenter på denne nyhed:
Vi ønsker en åben og livlig debat på Bogø Portalen. Alle opfordres til at deltage i debatten og lægge kommentarer på vores indlæg. Vi forventer en debat der foregår i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen vil fjerne indlæg der ikke er i en ordentlig tone eller som ikke overholder gældende lovgivning.
|
|