Museum i verdensklasse på Farø

Af Andreas Luskus , Alverdens Nyheder
4. oktober 2016 08:28


Thorvald Staunings højcisterne fra Kanslergade. Foto: Andreas Luskus
Farø indskriver sig den 1. april 2017 i rækken af danske turistattraktioner med et nyt museum i verdensklasse skriver Danmarks Turistråd i sit månedlige nyhedsbrev ”Dejlige Danmark”.
Museet etableres med 1,5 mill. kr. i støtte fra Augustinius-fonden og 0,5 mill. kr. fra Sammenslutningen af Danske Peristaltikere.

Det er en tydeligt stolt Leif Tønnesen, formanden fra Danske Das-Entusiaster, der i nyhedsbrevet ”Dejlige Danmark” beskriver rammeplanerne for det nye museum på 1.salen af Farø-restauranten med den formidable udsigt til Farøbroen. Formålet er at vise udviklingen i das-teknologien, fra "Hul-i-jorden" og frem til lavt-skyls-klosetterne lige efter 2. verdenskrig.


Gode gamle dage - nu på museum

"Tiden fra lavt-skyl og op til nu mener vi reelt er uinteressant ud fra en das-fokuseret vinkel" fortæller formanden til nyhedsbrevet og fortsætter: "Så vi har valgt at præsentere 128 unikke das-installationer for publikum - fra de klassiske 1-huls løsninger over den tyske kasernemodel med 18 huller og til mellemkrigstidens høj-cisterne-toiletter som blev monteret i såvel Berlin som København,"

Helt i tråd med de nyeste trends inden for museumsverdenen bliver publikum inviteret til at benytte nogle af installationerne under deres besøg - en mulighed som forventes at forøge interessen betydeligt anfører Leif Tønnesen fra Danske Das-Entusiaster, som mener at virkelige das-entusiaster ligefrem vil spare op til besøget.


Tysk 18-huls das (modelfoto)

Leif Tønnesen mener især, at der vil være 3 publikumsmagneter på museet: dels det das-brædt hvorpå Ludvig Holberg sad da han skrev "Ole sad på en knold og sang". En delvis rekonstruktion af dasset fra Fruerholm Slot på Fyn, hvor H. C. Andersen skrev "Prinsessen på ærten" og hvor han i sin dagbog har noteret : " Haver haft ganske Haarde Dage i Tarmenes Vold, men inspireredes dog til et lidet Æventyer - og Papiret var heldigvies ganske lige ved Haanden" - og så verdens største samling af træk-og-slip-mekanismer fra tiden før 1948 som er stillet til rådighed af Bogø-smeden Leif Nowicki og hvor mekanismen fra højcisternen i statsminister Thorvald Staunings lejlighed i Kanslergade er det helt store højdepunkt.

"Med en mulighed for at kunne trække i det samme håndtag som Stauning anvendte, efter at have drukket en stribe forligs-pilsnere, har aldrig før været en del af det offentlige museumsmiljø og må siges at være Danmarks Das-museums kronjuvel" udtaler iværksætteren, som også mener at den centrale placering ved motorvejen, samt muligheden for at publikum efter endt rundtur kan gå i restauranten og nyde en pølse med brød vil virke tiltrækkende for såvel store som små.

Alverdens Nyheder har ingen intention om at have den mindste tilknytning til virkelige begivenheder og benytter sig af det pure opspind. Er der nogen form for lighed med virkelighedens personer og hændelser må det tilskrives rent held.

Kommenter på denne nyhed:
Vi ønsker en åben og livlig debat på Bogø Portalen. Alle opfordres til at deltage i debatten og lægge kommentarer på vores indlæg. Vi forventer en debat der foregår i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen vil fjerne indlæg der ikke er i en ordentlig tone eller som ikke overholder gældende lovgivning.