Bogø-boerne valfarter på ferie: Har du klargjort bilen til kør-selv-ferien?

Af Jesper Kamp Kruse, Journalist (cand.public.)
8. juli 2019 08:55


Foto: PR
Hvert år valfarter massevis af Bogø-boere på bilferie, og hvert år går det galt. Bliv klædt på til turen ud i sommerlandet med en række gode ekspertråd.
De kommende weekender byder på nogle af årets travleste rejsedage, når massevis af Bogø-boere triller bilen ud af garagen og sætter kursen mod fjernere himmelstrøg.

Men ifølge bileksperterne hos Bilhandel.dk er det langt fra alle, der får klargjort bilen ordentligt til den strabaserende tur.

Og det øger risikoen for skader på såvel bil som passagerer betragteligt.

- En tur ned af den tyske autobahn belaster familiebilen noget mere, end hvad de daglige ture til og fra arbejde fx gør, og det er ikke alle, der lige overvejer den forskel, siger Kenneth Andersen fra Bilhandel.dk.

De fire vigtigste råd til en sikker bilferie
For at nedsætte risikoen for uheld bør I ifølge Kenneth Andersen tjekke bilen igennem inden afrejse. Det er oftest hurtigt klaret, og I kommer langt ved især at tjekke fire ting.

Få styr på dækkene
- Når I kører på ferie, er bilen læsset med betydelig mere vægt, og I kører typisk med højere hastigheder. Derfor er det vigtigt at have styr på dæktryk og dækmønster. I de fleste biler sidder der et mærkat i kabinen, hvor I kan se, hvad trykket skal være i jeres dæk. Lovgivningen siger, at dækmønsterdybden skal være minimum 1,6 mm, men en god huskeregel er at skifte dækkene, når der er mindre end 3 mm tilbage for at sikre et ordentligt vejgreb.

Sørg for at pakke sikkert
- I kan ikke sikre jer mod uheld, men I kan sørge for at begrænse følgeskaderne. Her er det i særdeleshed vigtigt at pakke bilen korrekt, så der ikke lige pludseligt flyver trangia-gasbrændere og teltpløkker gennem luften ved hårde opbremsninger. Sørg for at pakke hårde, kantede genstande nederst i baggagerummet og hav blødere tasker og jakker øverst.

Tjek olien
- Køkørsel og kørsel i bjerge stiller store krav til bilens motor, som har brug for olie for at fungere. Sørg derfor for at tjekke, om der er olie nok på bilen inden afgang. Der sidder en oliepind i motorrummet, som I nemt trækker op og ser, om olieniveauet er mellem minmums- og maksimumsmarkørerne. Bilen skal have stået stille og slukket 15 minutter før, I tjekker oliestanden.

Efterse bremserne og bremsvæsken
- Det er selvsagt meget vigtigt, at I er i stand til at bremse i rette tid. Derfor bør I tjekke, at bremseskiver og -belægninger er intakte og i fornuftig stand. Der må godt være en smule rust på bremseskiverne, så længe det er i et niveau, hvor det slides af ved brug. Herudover er det vigtigt at tjekke, at der er nok bremsevæske på bilen.

Som det sidste råder Bilhandel.dk jer til at have god tid på rejsen, så I undgår stress og for høje hastigheder. Begge dele kan være med til at forebygge ulykker og begrænse deres omfang.

Kommenter på denne nyhed:
Vi ønsker en åben og livlig debat på Bogø Portalen. Alle opfordres til at deltage i debatten og lægge kommentarer på vores indlæg. Vi forventer en debat der foregår i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen vil fjerne indlæg der ikke er i en ordentlig tone eller som ikke overholder gældende lovgivning.