Kvantecomputeren - Offentlige foredrag i Naturvidenskab

Af Bestyrelsen , Bogø Portalen
5. februar 2020 07:23


Foto: Mette Høst
Få en intro til kvantefysikkens verden, og hør om den nye ”kvanterevolution” som udvikler teknologier der bygger på de mest paradoksale kvantefænomener. Hør om hvordan kvantecomputere virker og hvad de kan bruges til.
Forelæser: professor i kvantefysik Klaus Mølmer, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
Sprog: dansk
Entré: gratis
Sted: Livestream i Bogø Forsamlingshus, Bogø Hovedgade 114. Tirsdag den 18. februar 2020 kl. 18.45-21.00.

Atomernes og molekylernes mikroskopiske verden er beskrevet af kvantefysikken. Den kvanteverden som kvantefysikken beskriver, er meget forskellig fra fænomener i vores dagligdag: fx er atomare partikler tilsyneladende flere steder på én gang, og målinger på dem giver altid tilfældige resultater.
Kvantefysikken revolutionerede fysikken i begyndelsen af det 20. århundrede og rystede mange fysikere i deres verdensbillede, men dens forudsigelser er afprøvet med stor præcision i alle områder af fysikkens og kemiens verden.
I foredraget vil du få en introduktion til kvantefysikken og herefter vil du høre om en ny ”kvanterevolution” som åbner perspektiver for teknologier som virker netop i kraft af atomers og molekylers kvantefysiske opførsel.
Der foregår især en intens forskning i kvantecomputere som bruger atomare kvantetilstande til at regne på mange tal på samme tid.
En ny teknologisk milepæl blev nået i efteråret 2019 hvor Googles kvantecomputer Sycamore udførte en særlig beregning som den kun brugte 200 sekunder på at udføre. Hvis den samme beregning skulle udføres på verdens største supercomputer, skulle den bruge 10.000 år på det!
I foredraget vil du høre hvordan kvantecomputere virker og hvad de kan bruges til.

Om forelæseren:
Klaus Mølmers forskningsmæssige hovedinteresse er at finde anvendelser af kvantefænomener – fx til computere der bruger enkelte atomer til lagring og beregning af data.
I kvantefysikken kan mikroskopiske partikler tilsyneladende være flere steder på samme tid. Klaus og hans kolleger og studerende har udviklet metoder til at styre denne bevægelse som benyttes i førende laboratorier i hele verden.
Klaus har publiceret over 330 videnskabelige artikler i internationale tidsskrifter og har bidraget med mere end 200 populærvidenskabelige foredrag og indlæg i blade, radio og tv.
Klaus har skrevet en populærvidenskabelige bog, 'Kvantemekanik – atomernes vilde verden', og han har i de seneste år forenet videnskab og kunst i samarbejder og fælles optrædener med komponister, musikere, forfattere, og balletkoreografer og balletdansere.
Klaus Mølmer er uddannet fysiker fra Aarhus Universitet i 1987 og fik sin ph.d.-grad i 1990 efter at han blandt andet havde opholdt sig ved eliteuniversitetet Ecole Normale Superieure i Paris – et af Frankrigs prestigefulde 'grandes écoles'.
Efter et kort ophold hvor han forskede i Aarhus, og et års ophold ved Max Planck Instituttet for Kvanteoptik nær München, vendte han i 1993 tilbage til en forskerstilling ved Aarhus Universitet.
I dag er Klaus Mølmer professor i teoretisk kvantefysik på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.
Klaus har modtaget flere priser for sin forskning, og han er rådgiver for en række internationale forskningscentre.


Klaus Mølmer. Foto: Lars Kruse, AU Foto

Om foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab:
Foredraget udbydes i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som udbydes af Aarhus Universitet i samarbejde med Carlsbergfondet og en lang række værter landet over.
Forelæsere er oftest forskere – primært fra Aarhus Universitet, men også andre universiteter og forskningsinstitutioner i Danmark og udlandet – som fortæller om de nyeste opdagelser og erkendelser inden for primært naturvidenskab og sundhedsvidenskab.
Niveauet er højt, og som deltager bliver man udfordret, men kan få udbytte af alle foredrag – uanset hvilke faglige forudsætninger man har. Deltagerne spænder derfor vidt – lige fra elever grundskolens ældste klasser til professorer – og fra fx politibetjente, håndværkere, sygeplejesker til studerende.
De fleste af foredragene tiltrækker hver aften 800 deltagere alene i Søauditorierne i Aarhus hvorfra de livestreames.
Og efter nogle spæde forsøg i 2015 med at livestreame foredragene er der nu mere end 150 biografer, kulturhuse, folkeuniversiteter, gymnasier mm. landet over som er værter for at livestreame foredragene. De fleste ses på ofn.au.dk/sted.
Deltagerne kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget via sms eller Twitter – det sidste kvarter svarer forelæseren på så mange som muligt.

Læs mere om foredragsrækken på ofn.au.dk.

Kommenter på denne nyhed:
Vi ønsker en åben og livlig debat på Bogø Portalen. Alle opfordres til at deltage i debatten og lægge kommentarer på vores indlæg. Vi forventer en debat der foregår i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen vil fjerne indlæg der ikke er i en ordentlig tone eller som ikke overholder gældende lovgivning.