Bogøs berømte ”Idrætsmand”

Flemming Nielsen
15. juli 2014 23:37


Osman Bogø
Møn og Bogø har ikke skrevet sine navne ind i annalerne når det gælder mesterskaber, landskampe og nationale sportshelte, det må vi overlade til Vordingborg hvor en vis Morten Olsen allerede har fået en vej opkaldt efter sig. En ære der normalt kun overgår notabiliteter når de har forladt denne verden. Så lad os da her 40 år efter riste en rune over en dansk mester, født og opvokset på Bogø, og så tage med i købet at hurtigløberen var udstyret med 4 ben!
I gamle dage – dvs. for 40-50 år siden – var ”Stutteri Kejsergården” på Ålborgvej et af landets førende travstutterier. Manden på Kejsergården var fabrikant H. Toft Olesen, der bl.a. fremstillede Jupiter-bådene.

På gården i kanten af Østerskov fødtes lille Osman i 1968 og med efternavnet Bogø blev den mørkebrune hingst et par år efter en af de danske travbaners darlings. (Og travsporten var rigtig stor dengang). I 1972 vandt han Dansk Traver Derby – løbet er altid udskrevet for 4 årige heste. I 1974, altså for præcis 40 år siden, vandt Osman Bogø Dansk Travmesterskab, der blev kørt på Charlottenlund Travbane. Det var nok toppen på karrieren for den 6 årige hingst. Uheldigvis for Osman kom der i 1972 et føl til verden i Skive, der fik navnet Tarok. Osman Bogø kom nok til at stå lidt i skyggen af hele Danmarks travikon.

I sulkyen sad sædvanligvis Harald Lund (1940-1997), mestertræner fra Nykøbing Falster Travbane, og træner af mange af Kejsergårdens travheste, der betegnede Osman som sit livs hest. Da Osman trak sig tilbage fra Travbanerne fik han travlt i avlen, og over 300 afkom var Osman far til, en af de allerbedste blev hjemme på øen, nemlig Gnisten Bogø, der efterfulgte faderen som elitehest. En af Osmans døtre, som også vandt en hel del travløb, bar i øvrigt navnet Frøken Farø. Osman Bogø døde i 1994, 26 år gammel.

Harald Lund døde med ”støvlerne på”, helt bogstaveligt talt. Han havde vundet første løb på Nykøbing Falster Travbane en sensommerdag 1997, og faldt død om få minutter senere. Det var et par måneder efter at Lund havde gennemgået en større hjerteoperation.

Det ville være stort hvis Lokalrådet ved en mindre ceremoni ville døbe den lille plads ved sprøjtehuset og forsamlingshuset for ”Osmans Plads”, f.eks. i forbindelse med en renovering af sprøjtehusets gavl med det mildest talt ”faldefærdige” kort over Bogø. Det fortjener en af øen store sønner!

Flemming Nielsen

Kommenter på denne nyhed:
Vi ønsker en åben og livlig debat på Bogø Portalen. Alle opfordres til at deltage i debatten og lægge kommentarer på vores indlæg. Vi forventer en debat der foregår i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen vil fjerne indlæg der ikke er i en ordentlig tone eller som ikke overholder gældende lovgivning.