Grønsund-elever deltager i banebrydende prutte-forskning

Af Andreas Luskus , Alverdens Nyheder
16. april 2018 16:58


Grønsund-elever deltager i banebrydende prutte-forskning
Påvirkningen på børn og unges mentale præstationer fra egne prutter, sved og udåndinger er emnet for et større forskningsprojekt, hvor elever fra Grønsund nu skal deltage.
Det er Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, der er i fuld gang med at undersøge, om kroppens funktioner også påvirker børn og unges præstations- og indlæringsevne.

Derfor skal 12 elever afvikle deres kommende terminsprøver i et specialindrettet klimakammer i Bogø IF´s klublokale, hvor forskerne nøje kan overvåge både præstationerne og arbejde med forskellige koncentrationer fra alle deres såkaldte bioinfluenter: kroppens affaldsstoffer fra prutter, sved og udånding.
”Vi ved allerede, at der i klasseværelser kan være en ikke ringe påvirkning af børns indlæringsevner på grund af ophobet CO2”, siger lektor og projektleder Søren K. Kjærgaard fra Institut for Folkesundhed – ”Vi vil derfor undersøge, om det også gælder for mentale præstationer – som f.eks. prøveforløb”.

I klimakammeret er der fuldstændig styr på alle udledninger fra eleverne og forskerne kan løbende forøge og sænke koncentrationen af uddunstninger – samt typer via et avanceret pumpe- og tryksystem.
Indlæringsevne og præstation måles både løbende og efterfølgende med psykologiske tests, mens kropsreaktioner testes med armbåndsure, der måler forskellige funktionsstadier.

Uddunstningerne er indsamlet ved at de deltagende elever har overnattet i et særligt klimakammer på IG Grønsund og for at skaffe nok materiale har Grønsunds kok, Jesper Lysholdt udviklet en række specielle kålretter, som eleverne har levet af op til forsøget.
”Det er virkelig potente sager” fortæller kokken ”jeg fodrede min hund med retterne – hvilket har betydet at den har skullet sove i brændeskuret i 14 dage – og da jeg selv er nødt til at prøvesmage, forlangte min kone at jeg skulle gøre den selskab i de sidste 2 nætter – men en spændende opgave for en kok” – slutter Jesper.

Jacob Holm Nielsen på 17 år har allerede overnattet 2 gange i det skinnende klimakammer, der er opbygget i skolen fitness-lokale med de seks køjesenge, der lidt ligner en rummelig rumstation.
”Det er fedt at få lov at være med til et forsøg, og jeg sov fantastisk” siger Jacob ” men der har været lidt problemer i.f.t. at deltage i gymnastikopvisningerne efter kål-kuren – men det tager vi med – det er jo trods alt videnskab”.

Forskningsprojektet er sat i gang af Realdania som led i en større indsats for at forbedre børn og unges indeklima.

- Vi arbejder på at skaffe ny viden om indeklima både til brug for byggebranchen, men også til dem, der bor i husene, siger programchef Lennie Clausen fra Realdania.
- Det er første gang, at der er lavet et så stort og intensivt projekt med netop unge, som er særligt udsatte, siger han.
- Det skyldes, at deres kroppe og hjerner fortsat ikke er færdigudviklede. Derfor menes effekten af dårlig luft at være større for dem, siger lektor Søren K. Kjærgaard.

Resultaterne ventes klar til efteråret.





Kommenter på denne nyhed:
Vi ønsker en åben og livlig debat på Bogø Portalen. Alle opfordres til at deltage i debatten og lægge kommentarer på vores indlæg. Vi forventer en debat der foregår i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen vil fjerne indlæg der ikke er i en ordentlig tone eller som ikke overholder gældende lovgivning.