Køer førte til kønsskifteoperation

Af Andreas Luskus , Alverdens Nyheder
2. december 2016 10:52


Gerner Groll anno 1980. Foto: Andreas Luskus
De alenlange køer foran dametoiletterne var i virkeligheden det der førte til Danmarks første kønsskifteoperation afslører 86-årige Gerner Groll i et interview til månedsmagasinet - ”LGTB-WorldWide”. Gerner Groll, der er barnefødt på Bogø i det sydsjællandske, har netop udgivet sin erindringsbog ”Os på den anden side”.
Gerner Groll blev som Gerda Groll i 1954 Danmarks første kønskifteopererede kvinde - og arbejdede i nogle år efter operationen som rørlægger hos Møn`s Entreprenørselskab inden han blev en succesfuld træner for nogle af de største danske og udenlandske kvindelige brydere - ikke mindst den 4-dobbelte verdensmester og dobbelte OL-guldvinder Sarah Tanning fra Colorado, USA.

”I min ungdom irriterede de helt umuligt lange køer foran dametoilettet i Bogø forsamlingshus og Skovpavillionen mig helt enormt” fortæller Gerner Groll i interviewet.” På et tidspunkt begyndte jeg så at mase mig ind på herretoilettet - og foruden at jeg på forbavsende kort tid fik plads på toilettet, så tog det meget kort tid før jeg kunne mærke at her ”hørte jeg til”. Der var noget sært dragende over blandingen af lugten fra cisterne-kugler og mænd der helt uhæmmet får luft for ”suppe-steg-og-is, en trang som bare ikke kunne undertrykkes.”

Igennem ungdomsårene udviklede den daværende Gerda Groll sig som vægtløfter og deltog i 1952 ved OL i Helsinki - hvor hendes beslutning om kønsskifte blev endeligt besejlet.

”Køer foran toiletterne var et evigt problem i den olympiske by, men toppen var i pausen inden semifinalen, hvor jeg skulle kæmpe mod Vita Volostak fra Ukraine. Her var der 150 m. kø foran dametoilettet - og da jeg efter blot 2 minutters venten i herrekøen smuttede ind på et toilet, hvor brættet var aldeles ubrugt og der var papir på rullen - var beslutningen klar” fortæller Gerner Groll til LGBT-WorlWide.

Efter hjemkomsten fra OL i 1952 gik hun i dialog med den lokale lægepraksis, der - på trods af at man her mente at verden trængte mere til kvinder end til mænd - hjalp hende til en kontakt med professor Dr. Med. Johannes P. Ryklersen på Rigshospitalet - og som gennemførte operationen i 1954 - 2 år efter at den første danske operation blev gennemført ved at Georg William blev til Christine Jorgensen.

Efter kønsskiftet viste det sig at bryder-talentet ikke rakte til en aktiv karriere i toppen af herrerækken, men trænergerningen rakte også vidt - ikke mindst via samarbejdet med Sarah Tanning, der igennem 20 år var verdens absolut største navn indenfor bryder-sporten og hvis liv har været baggrund for den Oscar-nominerede Hollywood-film ”Balls From Behind” med Laurie Cox i hovedrollen som Sahra Tanning og Penalty Dalton som succestræneren Gerner Groll.

Alverdens Nyheder har ingen intention om at have den mindste tilknytning til virkelige begivenheder og benytter sig af det pure opspind. Er der nogen form for lighed med virkelighedens personer og hændelser må det tilskrives rent held.

Kommenter på denne nyhed:
Vi ønsker en åben og livlig debat på Bogø Portalen. Alle opfordres til at deltage i debatten og lægge kommentarer på vores indlæg. Vi forventer en debat der foregår i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen vil fjerne indlæg der ikke er i en ordentlig tone eller som ikke overholder gældende lovgivning.