Nyt årsskrift om BOGØS HISTORIE vinker forude

Af Svend Aage Christensen , Bogø Lokalhistoriske Forening
24. februar 2021 15:56


Nyt årsskrift om BOGØS HISTORIE vinker forude
Nu er der ikke længe til den festlige lancering af en ny årgang af BOGØS HISTORIE. Den store dag falder i midten af marts. Aldrig har årsskriftet været så stort – hele 105 sider er det blevet til i år. I kan se frem til meget spændende stof.

Henning Bro har skrevet en imponerende grundig artikel om Bogøs sommerhusområde. Det er utroligt, hvad arkiverne kan fortælle om sommerhusene og deres ejere.

Mia Gerdrup og Lars Skovvang har skrevet en artikel om ”Lejermål og scandaleuse Synder”. Den beretter om en ung mand fra Farø og en ung kvinde fra Bogø, der i midten af 1700-tallet havde været så tæt på hinanden, at forholdet fik følger. Vi hører, hvordan de blev behandlet af kirken og retssystemet.

Vi har haft kontakt med to af døtrene fra Pilevang på Skåningevej, Lissi og Berit. De er døtre af gårdejerparret Edith, f. Fraser, og Arthur Müller. De har givet os en fin mulighed for at skrive om, hvordan de to verdenskrige greb ind i en families skæbne på Bogø. Familiehistorien fører os til Wien, England og en dramatisk flugt til Sverige.

Øens første sejlklub hed Bogø Sejlforening. Hvor og hvornår holdt den sin første kapsejlads, og hvad hed bådene og deltagerne? Det er et genoptryk af en artikel af H.C. Larsen, der var medlem af Sejlforeningens bestyrelse i mange år. Han boede på Tjørnevang.

Henning Schmidt skriver om skræddermester Knud Christensen, der var i lære hos skrædder Clausen på Jørgensmindevej 2. Senere etablerede han sig med eget værksted i København, men vendte i 1921 tilbage til Bogø, hvor han havde værksted og bolig over for Hattedammen på Bogø Hovedgade 89. Her boede han i mange år sammen med forældrene, et uldhandlerpar fra Jylland.

Brigitte Alfter har interviewet Erna Høiler og hendes datter Anne Mette, der fortæller om familierne Lockenwitz på Vesternæs og Stub på Luemosegård på Vesterskovvej, samt hjemmet på Grønsundvej 614.

I artiklen ”Guldgraveren fra Bogø” fortæller Leif Cyrill Olsen om Niels Martinus Hansen, der i 1907 omkom under tragiske omstændigheder i Alaska. Niels var født på Bogø i 1868 som søn af en bådsmand, også han på Bogø Hovedgade 89, over for Hattedammen.

Svend Aage Christensen har i Lokalarkiv for Møn fundet en sønnedatters erindringer om dr. Mackeprang, Bogøs første læge, der tilbragte sit otium hos en søn på Bogø efter et langt livs tjeneste som distriktslæge på Møn. Barnebarnets fortælling bliver suppleret med et par uddrag af Mackeprangs egne ungdomerindringer, som han nedskrev i sin alderdom på Bogø. Også Mackeprangs erindringer er fundet i Lokalarkivet i Stege.

Fra sin tidligste barndom i Stege mindes Mackeprang dette: "Jeg erindrer kun meget faa Mennesker af mine Omgivelser, dog tydelig Justitsraad, Borgemester Jørgensen, der altid sad i Hjørnevinduet (nu Lohmanns Vei) og syntes mig aldrig bestilte andet end sad med foldede Hænder og trillede Tommelfingre."

Når vi nu er ved lægerne på Bogø, har vi netop fundet læge Nis Linnets interessante indberetninger til amtslægen i Næstved om forløbet af den spanske syge på Bogø i årene 1918-19. Dem bringer vi i fuld ordlyd. Ud over selve emnet er de også interessante ved at give et lille indtryk af dr. Linnets personlighed. Mange af Linnets observationer minder slående om, hvad vi har oplevet under den nuværende pandemi.

Der er materialer om nufundne gårdnavne fra udflytningens tid. De udflyttede gårde hed i mange tilfælde noget helt andet, end de gør i dag. Disse glemte gårdnavne var ofte afledt af markernes navne, som vi bragte en lang liste over sidste år.

Bogø Lokalhistoriske Forenings medlemmer får et gratis eksemplar af årsskriftet som en del af medlemskabet. Foreningen har i øjeblikket 135 medlemmer. Hvis man vil støtte arbejdet og have det gratis årsskrift, er det nemt at melde sig ind i foreningen. Det sker lettest ved at sende kontingentet på 125 kr. til kassereren Lars Seerup på MobilePay på nummer 40345749 med navn, adresse, email og telefonnummer.

Årskontingentet bliver opkrævet 1. april, men det gælder ikke dem, der følger opfordringen og melder sig ind nu. De nye medlemmer får på den måde et par måneders rabat. De eksisterende medlemmer kan roligt afvente den rutinemæssige opkrævning, som bliver udsendt den 1. april.

Alle andre interesserede kan købe årsskriftet i løssalg i Dagli’Brugsen til en pris af 60 kr.

Indholdsfortegnelserne til de tidligere årgange kan studeres på Bogøs Digitale Museum.






Kommenter på denne nyhed:
Vi ønsker en åben og livlig debat på Bogø Portalen. Alle opfordres til at deltage i debatten og lægge kommentarer på vores indlæg. Vi forventer en debat der foregår i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen vil fjerne indlæg der ikke er i en ordentlig tone eller som ikke overholder gældende lovgivning.