Cykelsti på Bogø VI. Stillingtagen ønskes forud for kommunalvalget.

Af Allan Tjørnemark
8. november 2021 10:19


Foto: Allan Tjørnemark
Hvorfor skal der ske en ulykke, før nogen får øjnene op for, hvor sindssygt farligt det er, at cykle på Grønsundvej over Bogø. Kommunen anbefaler at cyklister bruger alternative ruter, hvor det er muligt, og trækker cyklen langs Grønsundvej, hvor der ikke er andre veje. Vordingborg kommune er måske begyndt at frygte et erstatningskrav, og afsætter nu 6 mio. kroner om året til cykelstier, for at afhjælpe de værste strækninger i hele kommunen. Det forslår som en snebold i…
Jeg har en drøm om at borgere på Bogø (Skovvangen, hovedgaden, Nyby, sommerhusområdet, Vesternæsvej, Vesterskovvej) vil foretrække at køre en cykeltur, tohjulet eller trehjulet, ud til Farø og nyde udsigten til den nye Storstrømsbro, der snart er på vej, se de unge dygtige Kitesurfere, købe en is hos Yassin, jordbær hos Elo eller hente en burger på havnen frem for at skulle til terapi på en træningscykel to gange om ugen i Stege. Ingen af os har noget at cykle mod øst for. Også turismepotentialet på vest Bogø er der. Hvis man ikke er blevet turistblind.

Laver man kun en cykelsti mod øst, er det endnu et bevis på, at kommunen kun tænker turisme, og totalt glemmer sine egne medborgere. Hver gang en bil kan flyttes væk fra vejen og erstattes af en cykeltur, er vi nærmere en sundere og grønnere omstilling.

I kommunens Cykelstiplan 2021 har man gjort et stort nummer ud af at pege på de farlige strækninger og vægte deres farlighed. Min påstand er, til andet er bevist, at vægtningen (som foreløbig er hemmelig) er givet af det resultat, man har ønsket at komme frem til. Således er det misvisende at Bogø vest først kommer ind på en 27. plads i forhold til Bogø øst (nr. 20), når der notorisk er mere trafik på vest strækningen af Bogø, end øst. Der er i øvrigt ingen grund til at skelne mellem en øst/vest strækning på Bogø

En dræbt cyklist på Bogø er ikke en større katastrofe end et hvilket som helst andet sted i kommunen, det er slet ikke det, det det drejer sig om, men at rive Bogø midt over, sikkerheds- og befolkningsmæssigt, på grund af tyske cykelturister, er utilgiveligt.
Umiddelbart kunne jeg foreslå, at en cykelsti over Møn dæmningen kom ind på førstepladsen. Det ville være en håndsrækning til og fra Møn. Det lovede eftersyn af skiltningen venter vi stadig på. En logisk skiltning på 70 km/t for tunge køretøjer over hele Bogø og 60 km/t ved Bogø By, ville være rigtigere, indtil cykelstierne er færdige.

Et eksempel på hvordan en cykelsti kunne placeres på dæmningen til Møn, er gjort før. Se det på fotoet fra Guldborgsund.

Stem naturlig grøn omstilling. Vis (cykel)vejen.

Mvh Allan Tjørnemark
allan@tjoern.dk
40526165

Kommenter på denne nyhed:
Vi ønsker en åben og livlig debat på Bogø Portalen. Alle opfordres til at deltage i debatten og lægge kommentarer på vores indlæg. Vi forventer en debat der foregår i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen vil fjerne indlæg der ikke er i en ordentlig tone eller som ikke overholder gældende lovgivning.